Artikel in Raam en deur – april 2018
Ventilatiespecialist Henk van Sabben: “Revisie is beter dan vervangen”

Henk van Sabben uit Rotterdam specialiseerde zich vijftien jaar geleden in de revisie van ventilatieroosters en suskasten. Daarvóór werkte hij onder andere in de glasbranche. “Daar zag ik dat kapotte of slecht functionerende roosters vaak meteen vervangen werden door nieuwe. Een kostbare ingreep. Meestal werd de ruit vervangen vanwege verschillende hoogtematen, de zogenaamde glasaftrek, van de roosters. Dat kan ook anders, dacht ik toen”, zegt de ondernemer, die inmiddels zes medewerkers heeft en in heel Nederland actief is.

Een groot deel van de Nederlandse woningen, appartementen en utiliteitsgebouwen is uitgerust met ventilatieroosters en suskasten. Als deze verstopt, vastgelopen of defect zijn, werkt de ventilatie niet goed, met alle gevolgen van dien. “Met name bij oude gebouwen en woningen zie je dat een grondige schoonmaakbeurt of vervanging van een kapot onderdeel het defect vaak al oplost. Vervolgens kan het gereviseerde rooster weer jaren mee. Zonde om dan voor vervanging van het hele rooster te kiezen.”

Van Sabben BV reviseert meestal op locatie. “Alleen bij ernstige beschadiging nemen we het rooster mee naar onze werkplaats om het daar te herstellen. Maar in alle andere verhelpen we de storing bij de klant. Groot voordeel daarbij is dat we van binnenuit werken en het buitengevelbeeld onveranderd blijft. Daardoor blijven ook glaslatten en het verfwerk gespaard. Ook dat scheelt tijd en kosten. Bovendien is bij hoogbouw dan geen steiger of andere voorziening nodig.”

Merken en maatwerk
In het begin fungeerde Van Sabben als een soort servicepunt voor de grote fabrikanten en leveranciers van roosters. “Vaak zag je dat het bestaande onderhoud aan ventilatieroosters en suskasten zich eigenlijk beperkte tot de mechaniek. De roosters zijn van ondergeschikt belang; beetje spray erin en met een kwartiertje stond de monteur weer buiten. Of er werden onderdelen vervangen die eigenlijk niet helemaal goed pasten waardoor het rooster een deel van zijn capaciteit verloor.”

Van Sabben heeft door de jaren heen behalve veel kennis ook veel onderdelen verzameld. Niet alleen van actuele merken en modellen, ook van merken die inmiddels niet meer op de markt zijn. Van Sabben: “Ik heb een aantal faillissementen opgekocht en van de bestaande leveranciers heb ik ook onderdelen op voorraad. En heb ik iets niet in huis, dan kan ik het laten maken bij de machinefabriek naast onze werkplaats in Capelle aan den IJssel. Op die manier kunnen wij in bijna alle gevallen originele onderdelen of eigengemaakte alternatieven leveren.”

Garantie
Mede door het uitgebreide assortiment geeft Van Sabben na revisie vijf jaar garantie op de ventilatieroosters en suskasten. “In de meeste gevallen is de garantie van tien jaar die er vanuit de aannemer op zat verlopen. Maar als de basis verder goed is en wij het rooster hebben gereviseerd, kan het er weer jaren tegen. Daar durven wij wel vijf jaar garantie voor te geven.”

De groei die het Rotterdamse bedrijf heeft doorgemaakt, toont dat Henk van Sabben vijftien jaar geleden een gat in de markt aanboorde. “Vanaf het begin van het in de markt zetten van ventilatieroosters en suskasten is het een probleem om planmatig onderhoud te noteren in meerjarenplanningen”, aldus Van Sabben. Naast woningcorporaties, verenigingen van eigenaren en gebouwbeheerders mag het bedrijf ook steeds meer particulieren tot zijn klantenkring rekenen.

Bron: Raam en Deur Magazine editie 2-2018 (pagina 36-37)